Inventive Design
2.3.2007 Lasse Larvanko

Kuusi kuolematonta viisautta verkkosuunnittelusta Yogi Berralta

The future ain't what it used to be

Mitä tekemistä baseball legendalla on verkkosuunnittelun kanssa?

1. Aseta selkeä visio ja mitattavat tavoitteet

You’ve got to be very careful if you don’t know where you’re going, because you might not get there.”
– Yogi Berra

Ilman visiota ja tavoitteita on projektin onnistumisella heti huonot mahdollisuudet. Selkeä visio auttaa selvittämään oikean ratkaisun yksityiskohtaisissakin ongelmissa.

“Kuusi kuukautta verkkopalvelun uudistuksen jälkeen kävimäärän on noussut 50%:lla ja sivuston tuoman liikevaihto on noussut 30%”. Siinä on selkeä mitattava tavoite. Selkeät mitattavat tavoitteet helpottavat projektin etenemisen ja onnistumisen mittauksessa.

2. Palvelun on oltava selvä ja kirkasääninen

It was impossible to get a conversation going; everybody was talking too much.”
– Yogi Berra

Internet on hyvin meluisa paikka. Noustakseen merkityksettömän taustamelun yläpuolelle on oltava merkittävä. Merkittävän sisällön tekeminen on työlästä. Erottumista helpottaa selkeys ja persoonallisuus. Oma tyyli, niin visuaalisesti kuin kirjallisesti, on yksi tapa erottua massasta. Merkittävästä sisällöstä tulee yhteisöllistä. Yhteisöllisyyden aikaansaaminen on tarkoituksellista sosiaalisen median ja yhteisöllisyyden luoman arvonnousun takia.

3. Älä pelkää tehdä pieniä virheitä

I made a wrong mistake.”
– Yogi Berra

Erehtyminen on odotettavaa – virheitä sattuu aina. Julkaisuprosessin on otettava huomioon virheet. Virheiden hallinta auttaa virheiden juomaamisessa, analysoinnissa ja korjaamisessa. Jaksotaisessa suunnitteluprosessissa pienet virheet huomataan ja niitä ei tarvitse vatvoa loputtomiin, kun on tärkeitäkin asioita ratkaisematta. “Voisiko tuo logo olla isompi” -tyyppiset kinastelut jäävät, kun tiedetään että kaikkiin asioihin voidaan halutessa puuttua uudelleen. Tärkeisiin kysymyksiin, kuten mitä palvelu tekee ja kenelle, sen sijaan on hyvin vaikea muuttaa kesken projektin. Mikäli verkkopalvelun tavoitteet, tai keino niiden saavuttamiseen, on valittu väärin, on onnistuminen mahdotonta, vaikka toteutus olisi kuinka taidokas ja kekseliäs.

4. Testaa ideoita ja toteutusta

You can observe a lot just by watching.”
– Yogi Berra

Testaamisen tulee olla helppoa, halpaa ja osa normaalia suunnitteluprosessia, muuten siitä tulee hyödytön mammutti joka tehdään liian myöhään. Halpahintainen testaaminen muutamalla ihmisellä aikaisin on paljon tehokkaampaa kuin muodollinen käytettävyystestaus projektin loppuvaiheessa.

Paras käytettävyyskirja ja oikeastan paras verkkosuunnitelukirja on Steve Krugin Don’t Make Me Think.

Testaa jo käyttöliittymän ensimmäisiä versioita. Käyttöliittymän muokkaaminen Photoshop tiedostona on hyvin halpaa. Suunniteluvaiheessa voi siis ottaa riskejä ja kokeilla uskaliaita toteutuksia. Uskaliaat toteutukset testataan käytöliittymävaiheessa ennen niiden varsinaista tekniatä toteutusta.

5. Älä lopeta suunnittelua julkaisuun

“In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.”
– Yogi Berra

Laajat ja huolelliset suunnitelmat eivät poista tosiseikkaa että oikeat käyttäjät yllättävät aina. Siksi varaa projektiin resursseja julkaisun jälkeiseen analyysiin ja parannuksiin.

6. Pidä asiakkaasi

” If the people don’t want to come out to the ballpark, nobody’s going to stop them ”
– Yogi Berra

Et voi pakottaa asiakkaita sivuillesi. Sivujesi on oltava riittävän merkittäviä käyttäjille.

Älä ota tätä niin vakavasti. Kaikki lainaukset ovat Yogi Berran lausuntoja, tai ainakin hänen suuhun istutettuja lausuntoja.

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, mutta ei tule näkyviin

Voit käyttää seuraavia elementtejä kommenteissa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

If the world were perfect, it wouldn't be ."Sivun alkuun