Inventive Design
11.1.2007 Lasse Larvanko

Lyhyt saavutettavuustesti

Väliaikaisesti näkönsä huonontanut suunnittelija hapuilee netissä

Tarvitsen silmälasit. Silmälääkärissä sain silmiini jotain tyrmäystippoja. Käynnin jälkeen näköni oli todella heikko. Kokeilen miten verkkosivujen selailu käy kun näkö on todella heikko.

Näköni huonooni melkoisesti ja kirjoitan tätä tekstiä 36 pistekoolla. Näppäimistön kirjaimista en saa selvää kuin hahmoina, mutta onneksi se on riittävän tuttu ilman näköhavaintoja.

Kokeilen miltä muutaman tutun sivun käyttäminen onnistuu kun näköni on huomattavasti huonompi kuin tavallisesti.

Käytän Mozilla Firefox 2 selainta ja ensimmäiseksi huomaan että sen käyttöliittymän tekstien olevan aivan liian pientä. Hiiren oikean napin valinnat onnistuvat vaivoin arvaten nenä kiinni ruudussa.

Ensimmäisenä luen sähköpostini. Käytän kokonaan verkossa toimivaa Gmail sivustoa. Sivuille pääsen tutusti kirjoittamalla gm -> nuoli alas -> enter. Mistään en saa selvää. Ctrl pohjassa rullahiirtä pyöritettyäni suurenee tekstikoko luettavaan muotoon, ja sivu pysyy nätisti kasassa. Tämän jälkeen ohjelman käyttäminen ja sähköpostin lukeminen Gmaililla onnistuu hyvin. Myös kaikki käyttöliittymäelementit suurenevat, sillä Gmailin kaikki toiminnallisuudet ovat verkkosivua. Toimii myös heikkonäköisellä.

Erään projektin edistymistä en voi silmillä tarkistaa, sillä näkö on sen verran huono, ettei kuvista saa riittävän tarkasti selvää.

Sähköpostissa on houkutteleva kirjatarjous Amazon.com:iin. Kaikki näyttää sekavalta ja tekstin suurennoksen jälkeen vielä enemmän sekavalta. Sivujen lukeminen ja käyttäminen ei onnistu tai lähinnä hermot eivät riitä selailuun ja arvailuun. Käyttö saattaisi onnistua jos oikein harjoittelisi, mutta nyt kolme sekavaa päällekäistä palstaa sisältöä on liian sekavaa jättikokoisilla kirjaimilla.

Seuraavaksi suuntaan Hesariin tarkistamaan kuinka maailma makaa. Sivun tekstit suurenevat kyllä, mutta sivu paukahtaa useassa kohtaa rikki ja tekstit menevät ajoittain pahasti päällekkäin. Sivujen käyttö sujuu silti yllättävän hyvin ja uutiset tulee selattua.

hs.fi suurella tekstillä

hs.fi suurennetulla tekstikoolla

Vastajulkaistujen sivujen statistiikka kiinnostaa, mutta Google Analyticsin Flash-pohjaiset esitykset eivät suurene ainakaan samoin kuin sivun muut tekstit. Tilastot jäävät selvittämättä.

On aika maistaa Omaa lääkettä – inventive.fi. Logoa lukuun ottamatta mistään ei saa kunnolla selvää, otsikot sentään ovat lukukelpoisia. Suurennettuna lukukelpoiseksi sivu kuitenkin pysyy kasassa ja tekstit eivät tule häiritsevästi päällekkäin.

Taidan siirtyä aikaiselle lounaalle.

Onko sinulla kokemuksia verkkosivujen käytöstä heikkonäköisenä? Kommentoi artikkelia.

Päivitys

Nyt kun näkö alkaa palautua, etsin Hesarista tekstiversiota. Löytyyhän sellainen http://www.hs.fi/teksti/. Tämä toimii huomattavasti paremmin jättitekstillä.

Kommentit

3 kommenttia artikkelista “Lyhyt saavutettavuustesti”

Tilaa tämän artikkelin kommentit RSS-syötteenä

 1. Mikko

  Loppujen lopuksi aika harva tuntuu välittävän tekstin suurentamisesta suunnittelu- tai toteutusvaiheessa. Varmaan vielä vähemmän nyt kun IE7:ssa on sama zoomaus kuin Operassa.

 2. Lasse Larvanko http://www.inventive.fi

  Käyttökokemus syntyy yksityiskohdista.

  “The details are not the details. They make the design.”
  -Charles Eames

 3. Inventive Design | Minun aikani on rahaa arvokkaampaa http://www.inventive.fi/minun-aikani-on-rahaa-arvokkaampaa/

  [...] vielä toivoa lukemisesta nenä kiinni kirjassa. Näköni on muuten huonontunut valtaisasti sitten viime silmälasiseikkailun, mutta lasit parantavat näön erittäin [...]

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, mutta ei tule näkyviin

Voit käyttää seuraavia elementtejä kommenteissa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hermot eivät riitä selailuun ja arvailuun."Sivun alkuun