Inventive Design
10.10.2007 Lasse Larvanko

Mitä jos Google poistaa sivusi?

Hakusijoitukset eivät ole ikuisia

Päiväni alkoi kehnosti: #*@%£! Google bännäsi sivuni!

Aloittelin päivääni toimistolla lataamalla selaimen välilehtiin perustietoja sivustoistani mm. gmailin, Google Analyticsit eri sivustoille ja hakuja tärkeimmillä hakusanoilla jne. Hakusanalla hakukoneoptimointi oli tapahtunut muutoksia Googlessa: hakukoneoptimointia.com oli pompannut takaisin kärkeen ja optimointi.com pudonnut kakkoseksi, ja oma sijoitukseni oli tippunut top 10:stä.

Tässä vaiheessa luulin Googlen päivittäneen algoritmejaan agressiivisesti tai jotain todella outoa tapahtuneen. En todellakaan uskonut kyseessä voivan olla Googlen rangaistus, sillä olen ollut omien sivujen kanssa kovin valkohattuinen. Olikohan se Japanilainen scraper sivu tehnyt tuhojaan?

Ei kai vaan sivujani ole bännätty

Selatessani hakutuloksia pidemmälle ja pidemmälle tajusin että rangaistuksesta tässä täytyy olla kyse. Hakutuloksista löytyi Inventiven artikkeleita hakukoneoptimoinnista, joten sivustoa sentään ei ollut suljettu kokonaan, mutta itse hakukoneoptimointi -sivua ei löytynyt mistään. Ei 30 sijaa eikä 950 sijaa alempana.

Kävin muut hakukoneet läpi, ja niiden tuloksissa ei ollut muutoksia.

Seuraavaksi googlasin kappaleen hakukoneoptimointi -sivulta: ”Hakukoneoptimoinnin tarkoituksena auttaa hakukoneita tuomaan sivuille sen aihepiiristä kiinnostuneita käyttäjiä.” ja sivu löytyi ensimmäisenä. Tästä päättelin että kyseessä ei ole Googlen rangaistus, vaan algoritminen filtteri.

Miten pääsen pois Googlen filtteristä

Filtteriin saattaa joutuu mm ylioptimoinnin tai spämmin seurauksesta, jos sivulle johtavat linkit sisältävät liikaa tiettyä hakusanaa tai jos sivulle johdetaan linkkejä liian aggressiivisesti omilta sivuilta. En ole mielestäni muokannut sivuja aikoihin, eikä uusia linkkejäkään ole pahemmin tullut.

Pohdin ongelmaa aamun keksimättä mistä filtteröinti johtui. Muistin hiukan myöhemmin vaihtaneeni suosituimmat artikkelit listauksen tulemaan kommenttimäärän mukaan, enkä enää lukijamäärän mukaisesti. Samalla hakukoneoptimointi -sivu pomppasi listalle, tuoden samanaikaisesti yli sadalle sivulle linkin, jossa kyseinen linkki jo oli. Tämä saattoi aiheuttaa Googlen filtterin sivuilleni.

Tämä tieto rauhoitti mieltä, mutta sai pohtimaan kysymystä mitä tekisin jos Google ei enää toisikaan 60% kävijöitä sivuille.

Mitä sinä tekisit jos sivustosi katoaisi Googlesta?

Ongelma korjattu iltaan mennessä

Poistin ongelmaa aiheuttaneet linkit sivuilta ja pohdin jatkotoimenpiteitä. Odotin asian selviämiseen menevän viikkoja. Googlen indeksointinopeus on nykyisin järkyttävän nopea ja seuraavan Googlen robotin visiitin jälkeen hakukonesijoitus oli jälleen 4.

PS. Kirjoitin tämän artikkelin jo eilen, mutta mietin kannattaako tätä julkaista. Se saattaa antaa väärän kuva hakukoneoptimoinnista. Tapahtuman kuvauksesta saattaa kuitenkin olla hyötyä lukijoille, ja se kertoo että hakukoneoptimointi ei ole kovin selkeästi rajattua toimintaa, jossa pienillä muutoksilla saattaa olla suuret vaikutuksen suuntaan jos toiseenkin.

Kommentit

5 kommenttia artikkelista “Mitä jos Google poistaa sivusi?”

Tilaa tämän artikkelin kommentit RSS-syötteenä

 1. nico http://www.optimointi.com/

  Nyrkkisääntönä alalla on usein pidetty että jos jotain outua tapahtuu sijoitusten suhteen ja et ymmärrä miksi niin odota rauhallisesti ja seuraa tilannetta. Tällä kertaa tuo neuvo ei näköjään ollut se oikea :-)

  Tai sitten tuo pudotus ei johtunutkaan linkesitä? Koskaan ei voi olla varma.

  Anyway se on totta että pienet asiat voivat vaikuttaa ja niiden korjaaminen voi hyvin nopeastikin parantaa tilannetta. Minulla oli äskettäin tapaus jossa erään sivuston etusivu hävisi indeksistä. Syyksi selvisi että kyseisestä sivusta oli vahingossa identtinen versio verkossa. Kun poistimme “tuplasisällön” etusivu tuli seuraavana päivä takaisin ideksiin.

 2. Lasse http://www.inventive.fi

  En toki ole varma mistä tässä tapauksessa oli kyse, mutta selitys on ainakin looginen.

  Yksinkertainen ratkaisu on monimutkaisia todennäköisempi.

 3. Olli http://rahaa-netista.blogspot.com

  Minunkin edullisesti.netti katosi kokonaan Googlen kannasta. Odottelin kuukauden jos toisenkin, eikä vieläkään tapahtunut mitään.
  Päätin tehdä sivut kokonaan uudelleen ja katsoa jos se auttaisi…

 4. Lasse http://www.inventive.fi

  Olli, minulla oli vain yhden sivun yhden tietyn hakutermin filtteröinti, joten se ei ole niin vakavaa kuin kokonainen sivuston poisto. Oliko sinulla mitään varasuunnitelmaa tällaisen varalle?

 5. Hakukoneoptimointi sanan hakukoneoptimointi | Inventive Design http://www.inventive.fi/hakukoneoptimointi-sanan-hakukoneoptimointi/

  [...] Mikäli mitään sivustoasi ei ole koskaan ylioptimoitu, eli rima ei ole pudonnut, et todennäköisesti yritä riittävästi. Toki riman pudotukset, eli mahdolliset rangaistuksen hakukoneiden toimesta, kannattaa kärsiä testisivustoilla eikä rahasivustoilla. Näin ei ole aina minullakaan käynyt. :D Mitä jos Google poistaa sivusi? [...]

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, mutta ei tule näkyviin

Voit käyttää seuraavia elementtejä kommenteissa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kirjoitin tämän artikkelin jo eilen, mutta mietin kannattaako tätä julkaista."Sivun alkuun