Inventive Design
16.3.2008 Lasse Larvanko

Nyt tulee semanttinen web ja mullistaa hakukoneet

Hakukoneet ymmärtävät vihdoin mikroformaatteja

Mikroformaatit ovat yksinkertaisia tapoja kertoa koneille metatietoa www-sivun sisällöstä. Mikroformaateilla voidaan esittää esimerkiksi tämän sivun yhteystiedot koneiden luettavassa muodossa. Kyse on siis tavallaan semanttisen webin esiasteesta.

Mikroformaattien hyödyt

Mikroformaatit ovat jo iäkkäitä, mutta niiden hyöty käyttäjille on ollut melkoisen marginaalista, sillä niiden tuki on ollut hyvin vajavaista. Nykyisin Mikroformaattien suurin hyöty on siirtää verkkosivun sisältämät yhteystiedot tai tapahtuman aika ja paikka suoraan sähköposti- tai kalenteriohjelmaan.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, tai oikeastaan muuttumassa, sillä mikroformaateista hyötyy nörttien ja edelläkävijöiden lisäksi hakukoneoptimoijat ja hakukokoneiden loppukäyttäjät.

Hakukoneet ymmärtävät mikroformaatteja

Yahoon aluevaltaus on melkoinen kilpailuetu Googleen nähden ja ei tarvita kummoisia ennustajan lahjoja että iso G seuraa nopeasti perässä.

Hakukoneiden käyttäjille tämä tarjoaa osuvampia hakuja. Haku ”seth godin the dip book review” tuottaa huomattavasti älykkäämpiä hakutuloksia, kun hakukoneet osaavat suoraan arvottaa kirja-arvostelut omaksi kategoriakseen ja niiden joukosta ne kirjat joiden kirjoittajaksi on merkitty Seth Godin.

Lukijat voisivat kommentoida jonkin paremman ja selkeämmän esimerkin.

Selaimet tukevat mikroformaatteja

Mikroformaateista on konkreettisempaa hyötyä uusien, niitä tukevein selainten myötä. Firefoxin uusin versio tukee mikroformaatteja. Lataa Firefoxin 3 beta ja kokeile itse.

Mitä sitten?

Näennäisesti pieni muutos verkkopalvelun teknisessä toteutuksessa saattaa saada aikaan melkoisen teknologisen vallankumouksen ja siirrymme vihdoin oikeaan web 2.0 verkkoon semanttisen webin myötä.

Miltä mikroformaatit näyttävät?

Mikroformaatit ovat joustavia ja ne kiinnittävät huomiota vain tiedon merkkauksen ei siihen miltä tieto näyttää. Alla esimerkki Vcard mikroformatin mukaisesta yhteytiedosta tältä sivulta:

<p class="vcard">
 <span class="org">www.inventive.fi</span> © 2004 - 2008 |
 <a rel="nofollow" href="mailto:info@inventive.fi"
 class="email">info@inventive.fi</a> |
 <span class="adr">
  <span class="street-address">Huopalahdentie 5 A</span>
  <span class="postal-code">00330</span>
  <span class="locality">Helsinki</span>
 </span> |
 <span class="tel">+358 50 369 8023</span> |
 <a href="http://www.inventive.fi/sivukartta">Sivukartta</a>
</p>

Lisää aiheesta täällä

Lisää aiheesta ja sen vierestä muualla

Kommentit

2 kommenttia artikkelista “Nyt tulee semanttinen web ja mullistaa hakukoneet”

Tilaa tämän artikkelin kommentit RSS-syötteenä

 1. Eemeli Ahonen http://betyourenemy.com

  IE:llä tuo class=”tel” ainakin näyttää skype:n plugin tyyppisen ratkaisun. Onko muilla käyttäjän kannalta hyötyä vai ainoastaan helpottamaan koneita?

 2. Lasse Larvanko http://www.inventive.fi

  Hei Eemeli,

  Mikroformaattien hyödyt ovat nykyisin melko pieniä, mutta selkein hyöty on:

  Nykyisin Mikroformaattien suurin hyöty on siirtää verkkosivun sisältämät yhteystiedot tai tapahtuman aika ja paikka suoraan sähköposti- tai kalenteriohjelmaan.

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, mutta ei tule näkyviin

Voit käyttää seuraavia elementtejä kommenteissa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

saattaa saada aikaan melkoisen teknologisen vallankumouksen."Sivun alkuun