Inventive Design
18.8.2008 Lasse Larvanko

Paras tapa oppia hakukoneoptimointia

Voiko hakukoneoptimointia opetella kirjoja lukemalla?

Hakukoneoptimoinnin keinot ovat pääsääntöisesti helppoja, yksinkertaisia ja halpoja. On tärkeää sisäistää hakukoneiden ja hakukriteerien merkitys. Varsinaiset optimointitoimenpiteet ovat perin yksinkertaisia.

Vaikeinta on hakukoneoptimoinnin ymmärtäminen

Blogeja lukiessa ja optimointi.comin tapaamisissa huomaa melko helposti kuka on oikeasti tehnyt optimointia ja kuka on vain lukenut siitä.

Raaka voima ei toimi

Hakukonesijoitukset määräytyvät matemaattisen algoritmin perusteella, joten moni kokemattomampi hakukoneoptimoija kuvittelee hakukoneoptimoinnin olevan numeropeliä.

”väitätkö että jos teen uuden sivuston, jolla on sama avainsanatiheys ja samat linkit + 10 uuttaa linkkiä ei mene heittämällä ohi siitä vanhasta.”

Väitän. Juuri siitä on kysymys. Algoritmit myös huomaavat, milloin hakukoneoptimointia tehdään, joten tekemällä samat (mitkä tahansa) asiat +10% lisää, tuo vain osittaisen tuloksen.

Pitkäkestoisiin hyötyihin pääsee hakukoneoptimoinnilla mallintamalla suosittua sivustoa. Parhaiten optimointi onnistuu tekemällä sivustosta suositun ja huomioimalla hakukoneidenkin tarpeet.

Opettelu ja testaaminen MFA-sivuilla on OK

Hakukoneoptimoinnin opettelu MFA (Made for Adsense) -tyyppisillä ”roskasivustoilla”, on opettavaista ja joskus tuottoisaakin. MFA-sivustoista opetellut perusteet vaan eivät suoraan siirry suurempien sivustojen hakukoneoptimointiin.

MFA-sivuston tekemisen tarkoitus on löytää niche, joka ei ole kilpailtu ja yrittää saada pienimmällä mahdollisella vaivalla maksimaalinen kävijämäärä sivustolle.

Kilpailuilla termeillä et voi tehdä samaa kuin MFA-sivustossa, ja vaan lisätä määrää. Se ei toimi.

Mikä on parempi tapa opetella hakukoneoptimointia?

Blogin pitäminen.

Blogissa tavoitteet ovat usein muita kuin rahallisia, voit kilpailla vaikeammillakin termeillä ja mukana on helpommin suurempi osa-alue koko hakukoneoptimointiin liittyvästä kentästä.

Blogia kirjoittaessa ja markkinoidessa on hyvä ottaa huomioon kohderyhmäajattelu, avainsanatutkimus, copywriting, yhteisöllisyys, linkinrakennus, maineenhallinta,…

Kaikki tarpeellisia taitoja hakukoneoptimoijalle.

En kuitenkaan tarkoita että hakukoneoptimoinnin opettelu vaatisi bloggaamista hakukoneoptimoinnista ja esiintymällä asiantuntijana, vaan bloggaamista aiheesta, josta olet intohimoinen. Bloggaamisen sijasta voit myös pyörittää perinteistä verkkokauppaa tai muuta “oikeaa” liiketoimintaa netissä.

Kommentit

5 kommenttia artikkelista “Paras tapa oppia hakukoneoptimointia”

Tilaa tämän artikkelin kommentit RSS-syötteenä

 1. Juha Söderholm http://www.juhasoderholm.info

  “moni kokemattomampi hakukoneoptimoija kuvittelee hakukoneoptimoinnin olevan numeropeliä.”

  Kysehän on numeropelistä, algoritmin määräytyy erilaisten arvojen mukaan, se kuka veikkaa tai tietää lähimmälle pärjää parhaiten.

  Brutal force -tekniikkakin kyllä toimii, mutta niin toimii myös monet muut tekniikat. Mun on vaikea sanoa mikä on paras tekniikka, jos pyritään nopeasti rakentamaaan liikennettä sillon brutal force on paras.

 2. Lasse Larvanko http://www.inventive.fi

  Juha: Numeropelistähän siinä on kyse, mutta tiedettäessä 2/200+ kriteeriä ei ehkä olla vielä kovin vankalla pohjalla.

  Lisäksi numeropelissä parhaiten pärjää se, joka rikkoo koko kisan formaatin, ei se joka jaksaa tehdä eniten töitä.

  Mun on vaikea sanoa mikä on paras tekniikka, jos pyritään nopeasti rakentamaaan liikennettä sillon brutal force on paras.”

  Tässä olen samaa mieltä. Raa’alla voimalla saat nopeasti tuloksia aikaiseksi. Seuraava kysymys onkin millä resursseilla jatkat kun olet sen ensimmäisen suuren rysäyksen tehnyt.

 3. PerttuT http://www.projekti55.fi

  Olen täysin samaa mieltä, että esimerkiksi blogin pitäminen on parasta mahdollista harjoitusta. Samoin vaikka oman firman saitin kehittäminen. Blogi on ehkä jopa parempi, koska siinä on kyse aina julkaisusta ja jos julkaisunsa ottaa edes puolivakavissaan, edes välillä, niin joutuu ajattelemaan asioita joita ei muuten ehkä tulisi ajatelleeksi.

  Haittapuoli tuossa lähestymistavassa on, että asenne hakukoneoptimointiin jotenkin “mielettömänä juttuna” todennäköisesti myös laskee. Itse sanoisin, että näkökulmaan tulee myös enemmän maalaisjärkeä.

  Menestyvän saitin rakentaminen on paljon muutakin kuin optimointia. Mitä enemmän hands-on työtä on tehnyt niin sitä enemmän huomaa olevansa sisällöntuotantobisneksessä ja roolina on enemmän tuottaja kuin pelkkä “teknikko”.

 4. Lasse Larvanko http://www.inventive.fi

  PerttuT:

  Menestyvän saitin rakentaminen on paljon muutakin kuin optimointia.

  Kyllä se näin on, mutta ei sen silti ole oltava sisällöntuotantoa. Minkä tahansa merkittävän tekeminen tai minkä tahansa asian tekeminen merkittävästi riittää. :)

 5. Lasse Larvanko http://www.inventive.fi

  Tässä vielä lisää Black hat SEOn vertaus hakukoneoptimoinnin ja polkupyörällä ajon välillä:

  http://seoblackhat.com/2008/08/23/the-physics-of-google/

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, mutta ei tule näkyviin

Voit käyttää seuraavia elementtejä kommenteissa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

moni kokemattomampi hakukoneoptimoija kuvittelee hakukoneoptimoinnin olevan numeropeliä."Sivun alkuun