Inventive Design
17.4.2007 Lasse Larvanko

Tarina on totuutta tärkeämpää

web 2.0 markkinointi: Vain merkittävä on olemassa

Ihmiset ovat hyviä haistamaan paskan. Tässä tarinassa ei ole kyse yrityksestä valehdella – oikeastaan juuri päinvastoin.

Ollakseen uskottava tarinan ei tarvitse olla totta. Suurin osa markkinointiviesteistä on liioiteltuja tai suoranaista valetta. Tätä kirjoitusta on ollut hyvin vaikeaa saada kirjalliseen muotoon, sillä koko tarina on niin kovin pöyhkeän amerikkalainen. Valitettavasti se on tosi.

Maailmanmaineeseen?

Tullaksesi huomatuksi Internetissä on pidettävä kovasti mekkalaa itsestään. Tälläkään ei ole merkitystä jos tarinasi ei ole riittävän röyhkeä vale tai uskottava tarina.

Aikaisemmin kerroin hittien ylivallan murentuneen pitkän hännän myyntien tiellä. Tämä ei tarkoita ettei hitti olisi edelleen erittäin haluttava asia, oli sitten kyse musiikkibisneksestä, tuotemyynnistä tai blogikirjoituksesta. Voit edelleen kulkea tasaisen kasvun uralla hitaasti ylöspäin. Pidän tätä hyvänä taktiikkana, mutta nopeita tuloksia syntyy vain hitillä.

Vain merkittävällä on merkitystä

Tarinasi pitää muuttaa maailmaa! Huh – aika hurjasti sanottu. Tarinan tulee antaa jotakin niin merkittävää että ihmiset haluavat lukea sen, uskoa siihen ja kertoa siitä muille.

Pienellä, mukavalla ja hyödyllisellä tarinalla on paikkansa, mutta vain merkittävä tarina leviää hitiksi.

Miksi hitti tai se 15 minuutin kuuluisuus on niin haluttavaa?

Saat kerralla suuren yleisön, tosin vain hetkeksi. Hitistä hyötyy pitämällä hypeä yllä, kasvattamalla alkuperäistä ideaa, mutta parhaiten huomion muuttamisella yleisöksi.

Tarinan pitää olla tosi

Kirjoittaessani hakukonemarkkinoinnista on vinkkieni oikeasti toimittava. Niistä on oltava oikeasti hyötyä. En tarkoita pelkästään faktoja vaan laajemmalla tasolla suhteutettuna kokonaisuuteen

Jokaisella medialla on oma äänensä ja blogissa se on eräs tärkeimmistä tekijöistä. Tämä on se ääni, minkä pitää olla tosi, ja tämä on se verrokki mitä vasten yleisö vertaa kirjoituksia epätotuutta etsien.

Avoimuus tuo uskottavuutta

Netin avoimuus pitävät ainakin räikeän valehtelun kurissa ja luo mahdollisuuden yhteisöllisyyden syntymiseen.

Tarina luo mielenkiinnon

Uuden arvokkaan tiedon luominen jatkuvasti blogia varten on erittäin vaikeaa. Suuri osa kirjoituksista on tavalla tai toisella vanhan uudelleen muotoilua. Onkin tavattoman tärkeää että blogilla on jokin oma ääni, jolla se kertoo omaan tapaan tarinansa.

BBC:n mukaan hyvänkin ensivaikutelman aiheuttanut sivusto ei saa pidettyä kävijää, ilman henkilökohtaisia tarinoita, joihin lukija voi samaistua.

Millainen on hyvä tarina

Hyvä tarina on tosi, uskottava ja linjassa muuhun toimintaan. Eli se uskottavasti sopii mielikuvaan tuotteesta, joka on jo olemassa. Applen julistama iPhone on aivan eri asia, kuin Benefonin julistama iPhone.

Hyvä tarina antaa lupauksen paremmasta. Maito vahvistaa luustoa, Xylitol estää reikiintymisen.

Hyvät tarinat ovat hienovaraisia.

Hyvät tarinat eivät ole suunnattu kaikille. Tämä olisi pöljä kirjoitus Ilta Sanomissa.

Hyvä tarina leviää itsestään. Psst tässä kestolinkki artikkeliin.

Web 2.0 markkinointi

1. Web 2.0 mullisti markkinoinnin – Pitkä häntä
2. 10 syytä miksi antamalla ilmaiseksi tienaa eniten – Antamisen ansaintalogiikka
3. Tarina on totuutta tärkeämpää

Muualla aiheesta

www.allmarketersareliars.com
Seth Godin: All Marketers Are Liars

Ensi kerralla: Kuinka saat ystäviä ja vaikutusvaltaa – Tarinan leviäminen sosiaalisissa medioissa

Kommentit

Yksi kommentti artikkelista “Tarina on totuutta tärkeämpää”

Tilaa tämän artikkelin kommentit RSS-syötteenä

  1. Hakukoneoptimointi on menneen talven lumia http://www.inventive.fi/hakukoneoptimointi-on-menneen-talven-lumia/

    [...] kuin hakukoneita. Nopein tapa saada paljon huomiota sivuillesi on päästä Digg etusivulle. Hyvällä tarinalla se on paljon helpompaa kuin lehdistötiedotteella. Et tosin voi lähettää sosiaalisen median [...]

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, mutta ei tule näkyviin

Voit käyttää seuraavia elementtejä kommenteissa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hyvä tarina antaa lupauksen paremmasta."Sivun alkuun