Inventive Design
8.5.2007 Lasse Larvanko

Tuhoaako Google helvetti hakukonenäkyvyytesi?

Onko sivusi Googlen supplemental indeksissä?

Hakukonemaailmassa on pöhisty paljon Googlen supplemental indexistä. Onko se todella sivuston omistajalle helvetti ja kuinka sieltä pääsee pois?

Mikä on Google helvetti?

Forbes julkaisi artikkelin Condemned To Google Hell, josta saa käsityksen että Google supplemental index olisi jonkinlainen julkaisijan helvetti.

Helvetti on huono vertauskuva supplemental indeksille, sillä sehän on paljon enemmän kiirastulen kaltainen odotustila. Mikäli sivusi ei saa vaadittavaa huomiota, se jää kiirastuleen, mutta jos se katuu syntejään ja saa huomiota, se pääsee pahasta ja takaisin Googlen perinteiseen indeksiin.

Google supplemental index on eräänlainen keräilylaatikko sivuille, jotka eivät kelpaa Googlen varsinaisille hakutuloksille, mutta näyttävät olevan siinä määrin merkittäviä, että ne on kuitenkin syytä indeksoida. Ne siis ovat kakkosluokan sivuja, jotka voivat kuitenkin löytyä hakutuloksista kärjestäkin.

Mistä tiedän onko sivuni Google suplemental indexissä

Kirjoita Googlen hakulaatikkoon:

site:www.omatsivusi.fi *** -evvk

Kokeilin:

site:www.inventive.fi *** -evvk

Yllätyin ja löysin omiakin sivuja supplemental indeksistä. Mitä nyt?

Lyhyen tutkimisen jälkeen huomaan että suurin osa näistä sivuista kuuluisikin olla supplemental indeksissä, sillä ne ovat joko WordPressin tuottamia tuplasivuja, lyhyet kategorian pikku-uutisia, joihin ei sivuilta ole linkkejä kuin viiteen uusimpaan, sekä valitettavasti muutama ihan aito sisältösivu:

Saman sisällön näyttäminen useamassa paikassa on ihan perussyitä saada pudotusta hakutuloksissa. Samoin näille sivuille ei juuri heru linkkirakkautta edes omilta sivuiltani, sillä olen hakukoneoptimoinut linkkivoiman menemään tärkeämmille sivuille.

Onko Google helvetillä oikeasti vaikutusta hakutuloksiin

Aikaisempi testi paljasti sivun Viisi tapaa parantaa verkkosivun käyttöliittymää web standardeilla olevan supplemental indexissä. Tämä ei suoranaisesti tarkoita ettei Google näyttäisi sitä. Voit todeta tämän googlaamalla parempi tulostusversio. Kyseinen sivu sijoittuu kolmantena, vaikka on supplemental indeksissä.

Samoin Inventive Design uutiskirje löytyi ykkösenä, vaikka onkin kakkosluokan sivu.

Eli Google helvetti on todellisuutta, mutta sen vaikutukset eivät välttämättä ole kovin kummoisia.

Kuinka saan sivuni pois Google helvetistä?

Lisää sivujen arvostusta linkeillä. Linkit nostavat sivun arvoa hakukoneen silmissä, ja täten Google päästää sen seuraavassa päivityksessä tavalliseen indeksiin.

Pienimuotoisesti tämä onnistuu helposti kotikonstein. Sivusi title ja metatiedot tulisi olla uniikkeja; sivuille tulisi johtaa linkkejä arvostusta olevilta sivuilta. Linkit voivat olla aivan yhtä hyvin myös omilta sivuiltasi. Uskon, että nuo omat sivunikin hyppäävät oikean indeksin piiriin tämän artikkelin myötä.

Mikäli tämä ei riitä on turvauduttava esimerkiksi robots.txt tiedoston käyttöön, jolla estetään hakukoneita indeksoimasta tuplasisältöisiä sivuja:

robots.txt wordpress blogille

User-agent: *
Disallow: /feed/$
Disallow: /*/feed/$
Disallow: /*/*/feed/$
Disallow: /wp-
Disallow: /feed/
Disallow: /trackback/
Disallow: /?page_id=$

Lisää keinoja pelastukseen SEOmozin artikkelissa how i escaped googles supplemental hell

Google helvetti -artikkelin taustoja

Googlen Matt Cutts on selvittänyt artikkelin tapausta: siinä sivuston hakukoneoptimoija oli osallistunut aktiivisesti linkien vaihtoon, ja näiden linkkien googlemehu oli aikaa myöten laimentunut. Tämä saattaa olla vaikuttanut joidenkin sivujen luotettavuuteen, jolloin ne ovat voineet tippua supplemental indeksiin.

Laskeeko Supplemental index sivustosi arvoa?

Mikäli on käynyt niin ikävästi, että julkaisujärjestelmäsi tuottaa jatkuvasti samaa sisältöä useampaan paikkaan, on hyvin todennäköistä että iso osa sivuistasi on supplemental indeksissä ja sivujen hakukonenäkyvyys on huomattavasti huonontunut.

Jos tämä tuntuu heprealta, kysy lisää kommenteissa tai ota yhteyttä.

PS Vielä voit osallistua blogikyselyyn, loppuviikosta päättelen kannattaako hakukoneoptimoinnista enää kirjoitella.

Kommentit

9 kommenttia artikkelista “Tuhoaako Google helvetti hakukonenäkyvyytesi?”

Tilaa tämän artikkelin kommentit RSS-syötteenä

 1. Inventive Design | Nyt 5 uutta Wordpress pluginia, jotka parantavat tätä sivustoa http://www.inventive.fi/nyt-5-uutta-wordpress-pluginia-jotka-parantavat-tata-sivustoa/

  [...] Näihin päiviin saakka etusivun oikeassa yläreunassa on ollut lista linkkejä mielenkiintoisiin alan sivustoihin. Näihin lyhyisiin uutisiin ei kuitenkaan ole pääsyä niiden vanhentuessa, ja en odottanut niiltä aktiivista osallistumista. Postaukset joutuivatkin aina supplemental indexiin. [...]

 2. Zape

  Tarkista yhdyssanasi! Asia hyvää, mutta oikeinkirjoitusongelmasi häiritsevät…

 3. Lasse Larvanko http://www.inventive.fi

  Kiitos huomautuksesta Zape.

  Kävin tekstin läpi vielä kertaalleen ja löysin useita kirjoitusvirheitä. Yhdyssanavirheitä en kuitenkaan löytänyt. Vai tarkoititkohan että Google helvetti olisi parempi kirjoittaa googlehelvetti?

  Yksi syy huonoon kirjoitukseen netissä on myös hakukoneet. Kaimani mukaan web-standardien oikeampi kirjoitusasu olisi webstandardit, mutta sitä kirjoitusasua ei juuri kukaan käytä. En käytä minäkään.

 4. tom

  Varmaankin kieliopillisesti oikea kirjoitusasu olisi Google-helvetti.

  Enemmänkin tekstissä on muita kieliopillisia ongelmia. Samoja ongelmia, sekä näitä yhdyssanavihreitä, on sivustolla vaikka kuinka paljon.

  Who cares? No toki se vaikuttaa luettavuuteen, pahimmillaan jopa ymmärrettävyyteen.

  Sisältö on ihan jees, vaikka välillä .. no joo.

 5. Lasse Larvanko http://www.inventive.fi

  Loman keskellä vastaus on hiukan viipynyt.

  En ole ammattiltani kirjoittaja, joten kirjoitusasut saattavat olla vajaavaisia. En kuitenkaan ota stressiä asiasta. Voisin toki tarkistaa ja miettiä tekstin sisältöä enemmän, mutta käytän mielummin sen ajan kirjoittamaan uusia asioita tai tekemään kuvitusta jne.

  Nostamalla julkaisukynnystä vähentäisin jo nyt hidasta julkaisutahtia entisestään, ja ilmaisen mielelläni itsenäni täällä.

 6. Inventive Design | Lisää luottamusta sivukartalla http://www.inventive.fi/lisaa-luottamusta-sivukartalla/

  [...] hukkuu helposti arkiston kätköihin. Vähän linkkirakkautta saavat artikkelit saattavat joutua Google helvettiin, eli ne löytyvät huonommin hakukoneista kuin olisi [...]

 7. Inventive Design | Tässä nopea tapa parantaa hakukonenäkyvyyttä http://www.inventive.fi/tassa-nopea-tapa-parantaa-hakukonenakyvyytta/

  [...] Jokaisella sivulla on oltava oma title ja description elementit. Meta-tiedoilla parannat hakukonenäkyvyyttä, saat enemmän osumia hauista ja vältät joutumasta Googlen kakkosluokan sivustoksi. [...]

 8. Inventive Design | Mitä saatoit menettää loman aikana http://www.inventive.fi/mita-saatoit-menettaa-loman-aikana/

  [...] Google-helvetti ei enää ole nimeltään Google-helvetti, sillä Google ei näytä enää hakutuloksissa onko sivu huonommassa indeksissä. Tämä on harmillista, sillä sivuston ylläpitäjälle supplemental-indeksi on hyvä apuväline sivun hakukonenäkyvyyden terveyden tarkistamisessa. [...]

 9. Vaxux’s Blog » Blog Archive » Google helvetti http://aivokuolio.kicks-ass.org/vaxux/index.php/2007/09/12/google-helvetti/

  [...] http://www.inventive.fi/tuhoaako-google-helvetti-hakukonenakyvyytesi/   RSS feed for comments on this post. TrackBack URL Write a comment [...]

Kommentoi

pakollinen

pakollinen, mutta ei tule näkyviin

Voit käyttää seuraavia elementtejä kommenteissa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Google supplemental index on eräänlainen keräilylaatikko sivuille, jotka eivät kelpaa Googlen varsinaisille hakutuloksille."Sivun alkuun